rubriek: Op uw kosten
Staatscourant
nr.214
donderdag 3 november
door: Cyriel van Rossum

     
home

 

 

Op uw kosten
 

In Letland staat een koe. De koe geeft melk, de melk wordt opgehaald door een tankauto en naar de kaasfabriek in het stadje Limbazie gebracht. Daar wordt er kaas van gemaakt die sprekend op Parmezaan lijkt (maar niet zo mag heten), volgens een recept van de Italiaanse kaasmaker die de Nederlandse directeur van de fabriek naar Letland heeft gehaald. De kaas gaat op transport naar het Limburgse dorp Ittervoort, om daar in een pakhuis te rijpen. Eenmaal op smaak vertrekt de kaas naar een groothandel in Stolwijk. Een marktkoopman uit Bodegraven neemt een aantal kazen af en gaat ermee op de markt in Utrecht staan. Een klant uit Bilthoven koopt een stuk, dat meereist op een dagtochtje via Hoek van Holland naar vrienden in Amsterdam om daar dan toch eindelijk te worden genuttigd. Van deze opmerkelijke reis van koeienuier tot mensenmond maakten de Amsterdamse kunstenares Esther Polak en de Letse kunsthistorica Ieva Auzina een nauwkeurig, beeldend verslag.
Een verslag dat minister Veerman van LNV zo aanspreekt dat hij de hal van zijn ministerie ter beschikking stelde om het ten toon te stellen. Veerman is erg geïnteresseerd in projecten die de landbouw op een vernieuwende manier belichten en vernieuwend is het Lets-Nederlandse ‘MILKproject’ zonder meer.
Polak en Auzina hebben de zuivelomzwervingen vastgelegd met behulp van satelliettechnologie: de boer, de melkrijder, de vrachtwagenchauffeurs, kortom elke reisgenoot van de melk c.q. kaas had een GPS-ontvanger op zak. De verzamelde data werden door het tweetal in elektronische kaarten verwerkt. De reis is op beeldscherm te volgen als een grillig kruipende lijn. Foto's en videofragmenten wekken de kleurrijke wereld waardoor de reis gaat leven. ‘Een hedendaagse vorm van landschapschilderkunst,’ noemt Polak het. ‘De Nederlandse landschapschilderkunst is ontstaan uit de cartografie. In de marge van landkaarten tekenden kunstenaars miniatuurlandschapjes. Dat hebben wij in feite ook gedaan. Ik vind het heel interessant hoe nieuwe technologieën een nieuwe ervaring van ruimte geven. In elke winkel komen vele duizenden van dit soort reizen samen.’
De expositie van MILKproject heeft zelf ook al een Europese reis achter de rug: ze was onder meer te zien op kunstmanifestaties in Karlsruhe en Linz, op een Landbouwraad in Brussel, stond opgesteld tussen de tractoren op de AgroVakbeurs in Den Bosch en is sinds maandag te bezichtigen op Veermans departement (tot 5 december). Surfen met zuivel kan overigens ook: www.milkproject.net.

Foto: Wiebe Kiestra


 

 


Wat?
LNV-subsidiepot voor
sociaal-culturele activiteiten
Waarvoor?
MILKproject
Voor wie?
Stichting Beelddiktee

   
  Saatscourant